Víme, jak zazimovat motorku

Motocykl si rozhodně zaslouží zimní pauzu a s ní spojenou kvalitní údržbu a dobré zazimování. Jak tedy motorku zazimovat tak, abyste na jaře bez problémů nastartovali?

Kdy je konec motorkářské sezóny?

Dříve to bylo tak, že s posledním říjnovým dnem nastal i konec sezóny. Ovšem díky oteplování je v dnešní době často možné užívat si jízdu i v průběhu listopadu. Řiďte se tedy aktuálním počasím. V momentě, kdy se objeví první mrazy, je čas dát si zimní pauzu. V mrazech trpí motorka a hlavně její baterie. Na podzim je skvělý čas na kompletní servis. Můžete se do něj pustit sami, nebo využít služeb odborného servisu.

Při servisu se zaměřte na:

  • výměnu  olejeolejového filtru
  • výměnu vzduchových filtrů
  • kontrolu vůle u řízení
  • kontrolu tlaku v pneumatikách
  • kontrolu brzd
  • kontrolu tlumičů
  • kontrolu chladicí kapaliny
  • celkový stav motorky

Začněte důkladnou očistou

Nejprve je potřeba začít tím, že stroj pečlivě umyjete. Na ty největší nečistoty si vezměte k ruce zahradní hadici a pak hezky ručně motorku důkladně vydrhněte. Důležité je také odmastit řetěz pomocí speciálních přípravků. Na kapotu použijte kvalitní motokosmetiku.

Vhodné jsou například přípravky bez škodlivých rozpouštědel nebo kyselin. Je také dobré stroj zakonzervovat pomocí protektantů, tyto přípravky obnoví vzhled a chrání před vodou. Chrom zase můžete naleštit pomocí konzervačního oleje.

Očištění pohyblivých součástek a vybavení

Po umytí celé motorky jsou na řady také pohyblivé součástky. Ty ošetřete pomocí mazacího oleje. Namažte řetěz a nezapomeňte zkontrolovat, zda je dostatečně napnutý. Řetěz nesmí viset, průvěs by se měl pohybovat asi okolo 25-35 mm. Jestliže hledáte přesný údaj, podívejte se do manuálu, případně na štítek u zadní kyvné vidlice.

Následně namažte také ložiska v kolech, krku řízení, hlavní i boční stojan a čepy stupaček, páčky. Lanka, která jsou ošetřena teflonovou vrstvou, nepromazávejte olejem. Doplňky z kůže či koženky sundejte a ošetřete přípravky na kůži, pak je ukliďte někam, kde je teplo.

Zkontrolovat před zimou musíte i doplňky a další vybavení. Oblečení na motorku ošetřete pomocí speciálních přípravků na kůži a textil, také ho můžete naimpregnovat. Koženou obuv a rukavice vyčistěte a pak ošetřete pomocí vhodných vosků či balzámů.

Co se týče helmy, i tu musíte před zimou vyčistit. Vyjímatelnou část umyjte vodou se saponátem či speciálním pěnovým přípravkem. Vnější tvrdou část omyjte speciálním prostředkem a též nakonzervujte, na hledí použijte speciální prostředek k tomu určený. Nezapomeňte vše nechat důkladně uschnout.

Kontrola kapalin

Provozní kapaliny naplňte na maximum, díky tomu nebude v nádrži místo a nebude se tam srážet voda, ta by mohla způsobit zrezivění.

  • Natankujte plnou nádrž, v zimním období je vhodnější vysokooktanový benzín
  • Pokud je to potřeba, vyměňte olej
  • Vyměňte filtr
  • U dvoutaktů v převodovce vyměňte olej
  • Jestliže bude motorka někde, kde je zima, dejte i novou nemrznoucí kapalinu
  • Pokud je potřeba, vyměňte i brzdovou kapalinu
  • Jestliže má motorka karburátory, vypusťte z nich benzín

Baterie

Baterie v autě i v motocyklu je náchylná na nízké zimní teploty. Nejlepší je baterii z motorky vyndat, odpojit a schovat ji někam do sucha a tepla. Ideální teplota je okolo 10-15 °C. Než ji uložíte, tak ji nabijte na maximum. Pořídit si můžete tzv. udržovací nabíječku, na které může být baterka připojena dlouhodobě.

Jestliže budete stroj mít přes zimu někde, kde se topí, baterku odpojte a v průběhu zimy ji párkrát nabijte (doporučuje se jednou za měsíc).

Jak motorku zazimovat

Pneumatiky ochráníte tak, že budou ve vzduchu. V případě, že by motorka dlouho stála na pneumatikách, mohou na nich vzniknout plošky, které pro jízdu rozhodně nejsou dobré. Nejvhodnější je proto motorku umístit na centrální stojan. Koupit si můžete také samostatný stojan na motorku.

Jestliže centrální stojan nemáte, nafoukněte kola více a během zimy je občas otočte, ale motorku nestartujte. Motocykl přikryjte ochranou plachtou a nechte ji stát tam, kde je sucho a stálá teplota. Motorku také můžete zamknout pomocí zámků na kola jen pro jistotu.

Hotel pro motorky

Jestliže nemáte vlastní garáž, můžete využít služeb tzv. hotelu pro motorky. Tyto hotely jsou provozovány motoservisy a nabízí profesionální údržbu zazimování motorky. Jednoduše si v tomto hotelu pro motorky svůj stroj necháte uložit a na jaře si pro něj zase přijdete. Servis se o motocykl kompletně postará, to znamená, že ho umyje, ošetří, připojí na speciální nabíječku, ta zajistí optimální nabití akumulátoru. Je-li to nutné, opraví to, co je potřeba.

Jízda na motorce v zimě?

Ano, ale... Bez dostatečných zkušeností se do zimního ježdění snad ani raději nepouštějte. Jste-li nováček, nejprve se vyjezděte v průběhu sezóny a v zimě si raději dejte pauzu. Nejnebezpečnější je uježděný sníh či břečka. V případě, že je pouze zima, ale na silnicích není sníh, neměla by jízda pro vás představovat nebezpečí.

Princip bezpečné jízdy na motorce v zimě:

  • nepřeceňujte své schopnosti, ani schopnosti vaší motorky
  • pořádně se oblékněte a nezapomeňte na reflexní prvky
  • používejte zimní pneumatiky
  • motorku po jízdě umyjte a vysušte

Nepřeceňte síly

V zimě vás může zaskočit vlhko, námraza, sníh a další nepříjemnosti. Před každou jízdou zhodnoťte, zda cestu zvládnete vy i vaše motorka. Počasí má rozhodující vliv. Na neudržované silnice se v zimě raději vůbec nepouštějte.

Oblečení a reflexní prvky

Rozhodně nevyjíždějte bez zateplených rukavic, přidat můžete i návleky na řídítka. Oblékněte si funkční zimní oblečení a na něj džíny a bundu, případně si rovnou můžete pořídit speciální zimní oblečení. Nezapomeňte na teplé ponožky a kuklu pod helmu. Dokonce existuje i vyhřívané oblečení, s ním se prochladnutí bát nemusíte.

 Na skútr existují i speciální deka, které se říká psí deka. Dále do svého zimního moto šatníku také zařaďte nákrčník, ledvinový pás a nepromokavé návleky. Existují dokonce i vyhřívaná řídítka, nebo dvojité plexisklo na helmu, to brání mlžení. Použít můžete i speciální sprej proti mlžení. Reflexní prvky byste měli používat celý rok, ovšem v zimě je to ještě podstatnější, protože se brzy stmívá nebo je zataženo.

Zimní pneumatiky

Oficiální není povinné mít v zimě zimní pneumatiky na motorce, ale vlastně se jedná o mezeru v zákoně. Ten totiž nepředpokládá, že by někdo v zimě na motorce jezdil. Ovšem zimní pneu mají stejný význam u motorky, stejně jako u auta. Proto bez nich rozhodně nevyjíždějte.

Zimní pneumatiky mají hrubý vzorek, jsou vyrobeny z měkčí směsi, jejich chování na kluzké a mokré vozovce je pochopitelně lepší. Do výbavy můžete zařadit i sněhové řetězy na motorku.

Po jízdě motorku umyjte

Zásadní je po zimní vyjížďce motorku umýt a osušit, protože štěrk, posypová sůl a vlhko umí udělat neplechu. Také byste měli motorku nastříkat antikorozním nástřikem.

Přizpůsobte jízdu podmínkám

V zimě jsou silnice kluzké a řidiči automobilů nepředpokládají, že cestou potkají motorku. Proto svoji jízdu rozhodně musíte uzpůsobit. V zimě jezděte pomaleji než v sezóně. Mějte dvojnásobný odstup od aut před vámi, a to kvůli tomu, že brzdná dráha se na kluzké vozovce prodlužuje a také kvůli tomu, že z aut před vámi může stříkat voda a jiné nečistoty. V zatáčce buďte obzvlášť opatrní, brzdu a plyn mačkejte plynule.

Nepředjíždějte, jestliže je špatná viditelnost. Nezapomeňte nosit reflexní prvky, díky kterým vás ostatní lépe uvidí. Jestliže silnice vede lesem, může tam být více námrazy a sněhu, dejte si pozor. Také byste měli nosit ochranu páteře a kloubů. V zimě je riziko úrazu zkrátka větší, než v létě.

Kdy v zimě nevyjíždět

Jestliže je pěkné počasí, nefouká a na silnicích není sníh, tak si zimní projížďku opravdu užijete. Ale existují i situace, kdy by motorka opravdu měla zůstat doma. V případě, že nastanou mrazy okolo -10 °C, v takové zimě vám nepomůže žádné termo oblečení, přeci jen si uvědomte, že na motorce dost fouká. Nebezpečná je tzv. břečka, případně ještě souvislá sněhová vrstva. Jestliže jsou silnice čerstvě posolené, tak sůl vám poměrně rychle začne „rozežírat“ motorku i váš moto outfit. Nebezpečná je i jízda v noci, obzvlášť pokud prší či sněží. Nevhodná je i mlha.

Zazimování motorky v bodech:

Motorku důkladně očistěte – nevynechejte ani méně dostupná místa, kde se usazuje špína a prach, během umývání můžete odhalit skryté vady a také nezapomeňte zkontrolovat všechny šroubovací spoje.

Důkladně očistěte řetěz a pak ho naolejujte, používejte pouze produkty, které jsou k tomu určeny. Když řetěz nepromažete, mohlo by dojít k jeho zrezivění. Zkontrolujte, zda není příliš napnutý, nebo naopak prověšený.

Promažte všechny pohyblivé součástky – lanka, zámky, páčky, atd. Podle odborníků by se měla troška oleje vstříknout i do válců.

Očistěte pneumatiky od kamínků, asfaltu, pryskyřice a dalších nečistot. Dofoukněte je na maximální povolený tlak. Nejlepší je, postavit motorku na centrální stojan, čím chráníte pneumatiky. Nemáte-li tento stojan, jednou měsíčně s motocyklem popojeďte, abyste otočili pneumatiky a ty nebyly stále na jednom místě. Pod motorku si můžete pořídit speciální koberec.

Odmontujte baterii a uchovejte ji na suchém místě se stálou teplotou. Máte-li klasickou nabíječku, nabíjejte baterku asi jednou měsíčně. Práci vám usnadní tzv. udržovací nabíječka, která sama pozná, kdy je nutné akumulátor dobít.

Před zimním odpočinkem je vhodné vyměnit olej. Tím se zbavíte nečistot v oleji a také díky tomu můžete předejít rezivění uvnitř motoru. Pokud je motorka uskladněna na teplém místě, není to nezbytně nutné.

Před zazimováním motorky natankujte plnou nádrž benzínu s přidanými aditivy. Díky tomu nebude nádrž reznout a nedostane se tam vlhkost.

Motocykl přikryjte prodyšnou plachtou, nepoužívejte igelit.

Jestliže máte motorku v samostatné garáži, rozhodně ji musíte důkladně zabezpečit. Nejen na garáž patří kvalitní zámek, samotnou motorku také můžete vybavit bezpečnostními prvky a je vhodné ji zámkem připoutat třeba k nějakému bytelnému sloupu apod.

Doporučené produkty

Motorový olej Bel-Ray EXP SYNTHETIC ESTER BLEND 4T 10W-40...
  • -5%
-5% 1 322 Kč 1 256 Kč
1 038 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks
Kód 99120-B4LW
Motul Motocool expert 1L - chladící kapalina
  • Univerzální
206 Kč
170 Kč bez DPH
Expedujeme do 3 dnů
Kód mst_MO-cool37