Motokufry

Jestliže plánujete delší výlet na motorce, tak se bez nějakého toho zavazadla neobejdete. Ovšem i na kratší vyjížďku potřebujete moto zavazadlo, od kterého dáte klíček, mobil a doklady. Než se pustíte do výběru, ujasněte si, jak často jezdíte a jak jsou vaše projížďky dlouhé.

Vždy volte zavazadlo přímo podle vaší motorky, aby na ní perfektně sedělo. V neposlední řadě samozřejmě rozhoduje i cena. Při nákupu motokufru se neobejdete bez montážní sady, která slouží k připevnění zavazadla. Obvykle jsou součástí balení.

Jak velké zavazadlo zvolit na motorku

Při koupi nového motokufru se zamyslete nad tím, na co ho plánujete využívat. Postačí vám menší zavazadlo na osobní věci a malý nákup? Nebo plánujete dlouhé cesty a potřebujete toho víc? Velmi podstatný je i materiál cestovního zavazadla. Materiál by měl vydržet i nepříznivé povětrnostní podmínky a také by měl být odolný proti oděru. Batožina nebo kapsa se nesmí příliš hýbat, aby vám při jízdě nepřekážely. Do svého rozhodování pak zapojte i váhu kufrů a zavazadel - aby se z vaší motorky nestala nepohyblivá nestvůra.

Zavazdlo připevněné na jezdci

Jde o batohy či brašny, které jsou přímo na těle jezdce. Jsou určeny pro osobní věci nebo menší předměty. Těžké a velké věci patří přímo na motorku.

Motokapsy

Motokapsička se obvykle připíná na stehno řidiče a poskytne prostor pro menší nezbytnosti jako mobil a doklady. Je vhodná i na klíče, při pádu se nemusíte bát, že by vás klíče v kapse mohli nějak poranit. Zásadní jsou popruhy, kterými kapsu pohodlně a důkladně upevníte. Kapsa má jeden popruh kolem pasu a druhý popruh, který se obtočí okolo stehna. Kapsička je pohodlná a nepřekáží. Stojí přibližně okolo tisíce korun.

Populární jsou také ledvinky, ty můžete mít v zadní nebo přední části pasu. Ledvinky jsou poměrně prostorné a také mají reflexní prvky. Občas mohou být nepohodlné, dávají se na bundu a tak není možné je pořádně utáhnout. Případně mohou tlačit do břicha. Což může vyřešit jejich umístění na zádech.

Batohy na motorku

Batoh se musí dokonale přizpůsobit zádům a pochopitelně mít kvalitní a odolné popruhy. Díky tomu vás z něj nebudou bolet záda nebo za krkem. Dalo by se říci, že byste ani neměli vědět, že nějaký batoh na zádech máte, proto je velmi důležité pořádně vybírat. Rozhodně se vyplatí pořídit nepromokavý batoh.

Co by měl moto batoh obsahovat:

  • Ramenní popruhy – musí být široké, aby se nezařezávaly do ramen (ruce jsou na motorce natažené dopředu)
  • Hrudní popruh – rozloží se tlak
  • Břišní popruh – není nutný, ale zabrání vyskočení batohu nad hlavu
  • Hydrovak na vodu
  • Zipy nezapomeňte zapínat vždy na straně, nikoli nahoře uprostřed, vítr by mohl batoh otevřít

Praktické jsou tzv. motoválce, které vypadají jako pytle. Dají se zarolovat a jsou nepromokavé. Využijete je například i při stanovaní nebo jiných sportovních činnost.

Zavazadlo připevněné na motocyklu

Jde o cestovní zavadlo, které se připevňuje přímo na motorku. Mezi nejpopulárnější patří kufry a brašny.

Držáky na telefon

Držák na mobil umístěný na řídítkách je praktický, obzvlášť kvůli navigaci. Některé držáky umí mobil dokonce i nabít, a to buď přes USB, nebo přes kabel, který natáhnete k baterce.

Tankvak

Dále do této sekce patří tzv. tankvak. Ten se připevňuje na nádrž motocyklu. Je možné ho nainstalovat prakticky na každou motorku kromě skútrů. Existují tankvaky s popruhy, s upínáním na víko nádrže a magnetické tankvaky. Toto mini zavazadlo musí dokonale sedět a nesmí vás omezovat při řízení.

Tankvak má tvar kvádru, má velkou kapsu doplněnou postranními kapsičkami. Objem se dá zvětšit pomocí rozepnutí různých zipů.

Brašny na motorku

Brašny jsou textilní či tzv. suché, které jsou zhotoveny z PVC či TPU. Textilní nejsou příliš praktické, snadno promoknou. Brašny na motorku mohou být pod sedlem, na zadním blatníku či na sedle spolujezdce. Možnost uchycení na motocykl jsou různé. Brašny jsou univerzální a hodí se prakticky na každou motorku. Upínají se pomocí flexibilních popruhů. Dají se též upevnit na rám od kufru. Existují textilní nebo kožené brašny. Jsou také vybaveny reflexními prvky, pláštěnkou a popruhem pro nošení přes rameno.

Výhody brašen:

  • Cena – jsou levnější než kufry
  • Kompatibilita – pokud není brašna upevněna v rámu, snadno ji přendáte na jiný stroj
  • Šířka a váha – jsou lehké a ne tak široké
  • Voděodolnost – brašny z PVC jsou voděodolné
  • Bezpečnost – pokud do vás při pádu narazí brašna, nebude to tak bolet, jako v případě kufru

Nevýhody brašen:

  • Uzamykání – většina brašen se nedá zamknout
  • Stabilita – je důležité brašnu řádně upevnit
  • Otevírání – dostat se k věcem přes všechny popruhy může být někdy náročnější
  • Výdrž – popruh či brašna se může roztrhnout
  • Design

Lodní vak

Toto zavazadlo má připravené úchyty pro snadné přikurtování. Jde o válec z PVC, takže je nepromokavý. Tento vak se dá zarolovat. Nabízí poměrně velkorysý prostor.

Kufry

Kufry jsou praktické, více se do nich vejde a dají se zamknout, takže nehrozí odcizení. Také samozřejmě více vydrží v případě nějakého pádu a jsou voděodolné. Kufry mohou být horní i boční.

Mezi nejoblíbenější motokufry pak řadíme ty od značky SHAD. Prémiová kvalita za rozumnou cenu.

Zpravidla je nutné pořídit kompatibilní nosič pro konkrétní typ stroje. Kufr se vyplatí, jestliže jezdíte s motorkou stanovat či na dovolenou. Je však potřeba počítat s tím, že kufry jsou zkrátka velké a těžké. Pokud zvolíte boční kufr, dávejte si pozor například při projíždění kolonou.

Hliníkové kufry mají mnoho výhod - jsou odolnější, vhodnější pro motorkáře, kteří jezdí v terénu, voděodolné, dají se opravit. Chrání motorku proti poškození v případě pádu. Během kempování si na ně dokonce můžete sednout nebo je využít jako ledničku. Dají se na ně namontovat držáky na láhve nebo kanystry. Mezi nevýhody patří vyšší váha, šířka, cena, kompatibilita, vibrace, v případě pádu vás může velký a těžký kufr zranit.

Plastové kufry nejsou tak odolné, jsou lehčí, nabízí velký objem. Existují i kožené kufry a brašny, ale to jsou spíše stylovky.

Choppery, cruisery

Jedná se o stylová zavazadla na stylové motorky. Tyto zavazadla jsou z kůže nebo TEK kůže, což je textilie připomínající kůži, ale je velmi odolná.

Brašny mají vnitřní výztuž, která chrání před deštěm. Pokud si potrpíte na design, můžete sáhnout po vintage brašnách a batůžkách.

Už víte, které zavazadlo je to pravé právě pro vás? Pokud ne, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s výběrem pomůžeme.

Doporučené produkty

Batoh SHAD SL86
1 790 Kč
1 479 Kč bez DPH
Expedujeme do 3 dnů
Kód 130.X0SL86
Boční brašny SHAD E48
3 790 Kč
3 132 Kč bez DPH
Expedujeme do 3 dnů
Kód 130.X0SE481
SEFIS Sport brašna 2v1 na motocykl
  • Vyprodáno
1 490 Kč
1 231 Kč bez DPH
Na dotaz
Kód mst_MS-045853
SEFIS Touring brašna 2v1 na motocykl
  • Vyprodáno
1 490 Kč
1 231 Kč bez DPH
Na dotaz
Kód mst_MS-045860
Vrchní kufr na motorku SHAD SH48 D0B48400 nový titan se...
4 790 Kč
3 958 Kč bez DPH
Expedujeme do 3 dnů
Kód 130.D0B48400